Kun siippa hankki navigaattorin (josta on sivumennen sanoen ollut valtaisa hyöty useissa tilanteissa), sain hämmennyksekseni tietää että moiseen vehkeeseen on saatavilla oppaaksi Ozzy, Klonkku ja mitä ikinä. Pysyy kuski ainakin huvittuneena ja hereillä, kai. Tulipa tässä mieleen markkinarako taas (ihme kun en ole rikas kun näitä ideoitahan siis riittää ja riittää).

Navigaattorin opastusääni voisi olla Uhmis. Ja homma menee näin: "Eiiiii mä en halua kääntyä vasemmalle, ei käännytä vasemmalle seuraavasta, eiiiiiii!" Tämä tietysti tarkoittaisi että vasemmalle on sinun kääntyminen. Jos Uhmisnavi huutaa "mut mä haluuuuun kääntyä oikealle, mä haluun, käännytään!", sekin tarkoittaisi ohjeena kääntymistä vasemmalle. Bonarina Uhmisnavi huutaisi tahtovansa pysähtyä moottoritiellä, kun pysähtyminen ei ole sallittua, ja ilmaisisi juuri ohiajetun huoltoaseman kirkumalla pissahätää. Uhmisnavia ei saa hiljaiseksi ennen määränpäätä, laitetta ei voi sulkea eikä ääntä ei ole mahdollista muuttaa toiseksi ajon aikana eikä muutenkaan ennen kuin määränpää on saavutettu. Perillepääsystä Uhmisnavi ilmoittaa jankuttamalla koko ajan kovenevaan ääneen "ollaan perillä, mä en halua olla perillä, ei olla perillä, ei olla, mä haluun kotiin".

Tai pienestä lisämaksusta Uhmis ja Pikkusisarus. Muuten kuten Uhmisnavi, mutta taustamölynä vauvan itku ja huuto, joka alkaa jokaisissa liikennevaloissa tai muuten pysähdyttäessä tai hiljennettäessä. Suoralla vauvamökä pitää välillä taukoa, mutta nämä tauot täyttyvät Uhmiksen kysymyksistä "milloin ollaan perillä? milloin? milloin? joko kohta? kohta ollaan perillä?" Myöskään tätä ei ole mahdollista sulkea ennen määränpäätä.

Kuka tällaisen laitteen sitten haluaa? Aivan oikein. Ei kukaan. Lapsettomat eivät halua tällaista, lapselliset eivät todellakaan halua vielä tällaistakin. Laite onkin omiaan hassunhauskaksi lahjaksi perheeseen, johon odotetaan vauvaa. Sitä, miten tällaisen määrämittainen käyttö saataisiin pakolliseksi vasta lasta harkitseviin perheisiin, en ole vielä ratkaissut. Ehkä laitteen pakollinen käyttö ajo-opetuksen loppuvaiheessa (ei nyt sentään tarkoituksella liikennettä vaaranneta pikku ideallani) voisi olla aiheellista. Tavoittaisi ainakin suuren osan nuorista otolliseen aikaan.

Jep. Tunnin suuntaansa kesti ajomatka tänään.