Tipahti ammattiliiton lehdykäinen luukusta tänään. Tavoistani poiketen luin sen läpi (yleensä vien sen vessan lehtitelineeseen - kyllä, meillä on sellainen - ja unohdan sen siihen kunnes se kulkeutuu vanhana ja väsyneenä keräyspaperiin) ja törmäsin tällaiseen:

"Liika viina vie huumorintajun

Huumorintajua mittaavaan kokeeseen osallistui 29 alkoholistiparantolan potilasta ja yhtä suuri vertailuryhmä. Osallistujien tehtävänä oli valita aloitetulle vitsille annetuista vaihtoehdoista huvittamimmalta tuntuva loppu. Esimerkiksi:

On äitienpäivä. Anna ja hänen pikkuveljensä olivat pyytäneet äitiä jäämään aamulla vuoteeseen. Äiti lueskelee siis kirjaa ja odottaa aamiaistarjoilua sänkyyn. Kun aikaa kuluu eikä mitään tapahdu, hän lähtee viimein katsomaan, mitä alakerrassa on tekeillä. Anna ja velipoika istuvat pöydän ääressä aamiaista syöden.

Vaihtoehtoiset loput:

- Anna: Hei äiti, emme odottaneet sinun tulevan näin pian.

- Anna ottaa munan ja rikkoo sen veljensä päähän.

- Veli: Meillä on koulussa uusi opettaja.

- Anna: Yllätys, yllätys! Teimme itse aamiaisen!

Alkoholisteista kaksi kolmasosaa valitsi vitsille tutkijoiden hauskimpana pitämän lopun. Terveen testiryhmän jäsenet osuivat oikeaan 92 prosentissa tapauksista."

Öh. Mä en ole alkoholisti. Mutta ilmeisen huumorintajuton, koska minusta mikään vaihtoehdoista ei ole hauska tai täytä (onnistuneen) vitsin tunnusmerkkejä. No siis tajuan minä, että tuskin siinä mitään munia aletaan yhtäkkiä rikkoa, tai opettajista puhumaan (joskin pikkuveljen suusta se olisi ihan normaali repliikki tuohon väliin). Mutta. Äh. Onko jonkun mielestä nyt siis joku näistä vaihtoehdoista ilman muuta hauska ja naurettava ja oikea, niin että tottakai 92% ihmisistä valitsee sen ja hirnuu päälle? Olenko mä huumorintajuton vai tyhmä vai tosikko vai sittenkin piiloalkoholisti? Päästäkää mut pahasta?

Muoksis: Tuo viimeinen on virallisesti hauskin vaihtoehto. Marielkan kommentti siitä, että tulee mieleen alkoholistiperheen itse pärjäävät lapset, oli mielenkiintoinen. Itse en ajatellut asiaa siltä kannalta, mutta nyt kun sanoit, totta. Mutta joka tapauksessa vitsiä tuosta ei mielestäni saa. "Kaks mummoa meni mustikkaan mutta toinen ei mahtunutkaan" -kin on hauskempi. Pitäisi ehkä laajasti testata tuota ns. vitsiä kertomalla sitä tuollanoin ympäriinsä, mutta tuskinpa onnistuu. Minä kun en muista vitsejä. Tai jos muistan, niin vitsin on parasta olla tosi hyvä (ja lyhyt). Tuo ei varsinaisesti ole kumpaakaan.

Niin että voi ny vitsi.